OSVOJILI 2 »ČRNE PESTI« NA TEKMI V POSTOJNI

Majhna, 3-članska ekipa Karate kluba Rogaška Slatina, se je v  soboto 18.5.2019 udeležila tradicionalne tekme v Postojni. Posebnost tekme je, da vsi najboljši v kategorijah prejmejo prav poseben pokal – črno pest, ki je zaradi svoje unikatnosti čislana nagrada med karateisti. Zaradi poškodbe, bolezni in šolskih obveznosti manjša ekipa je zelo uspešno nastopila. Na turnirju, ki se ga je udeležilo 68 klubov iz 8 držav, kjer je 363 prijavljenih opravilo 498 nastopov, je naš klub zasedel skupno 15. mesto, šesto od slovenskih klubov.

Kataša Tadej Mavsar in Lovro Mikša sta bila prijavljena vsak v dve kategoriji in s tekmovanji pričela hkrati. Verjetno najmlajši tekmovalec turnirja Tadej je zmagal v kategoriji »kata najmlajši (8 KYU)« in že letos prejel tako željeno črno pest, kar je sicer načrtoval šele drugo leto. To je tudi prvi pokal v njegovi karieri. Ravno prav zagret je nadaljeval v kategoriji »kata najmlajši«, kjer je bila konkurenca težja. V prvem krogu je premagal Ukrajinca. Sledil je spopad z izkušenim domačinom iz Postojne in priznal premoč. Tako je osvojil zlato in srebrno  medaljo ter črno pest.

Starejši Lovro je v kategoriji »kata malčki« najprej premagal starega znanca iz Velenja. V naslednjem krogu pa se mu je zataknilo z Italijanom, končnim zmagovalcem. Pristal je v repasažu, a žal tudi tam ni premagal drugega, na koncu bronastega velenjčana. S tem si je priboril še vedno dobro končno peto mesto. Več sreče je imel v kategoriji »kata malčki (8 KYU)«, kjer je zmagal in za klub priboril drugo črno pest.

Malo kasneje je na tatami stopil Jakob Žumer, naš edini borbaš na tej tekmi, v kategoriji »kumite mlajši kadeti +50kg«. Čeprav nas skoraj na vsaki tekmi razvaja z osvojenimi medaljami se mu je tokrat zataknilo že v prvi borbi. Upamo, da če že nastop ni bil rezultatsko uspešen, da mu bo ta izkušnja dobrodošla na bližajočem Balkanskem prvenstvu, na kateri bo predstavljal Slovenijo.

Tekmovalce je na tekmi vodil glavni trener Srečko Boršič.

MOJ KLUB – 40 let – MOJE ŽIVLJENJE

6 MEDALJ NA DRUGI POKALNI TEKMI V ŽALCU

V soboto 11.5.2019 se je 11 mlajših tekmovalcev Karate kluba Rogaška Slatina udeležilo 2. pokalne tekme v Žalcu, ki v seštevku treh šteje tudi kot kvalifikacije za državno prvenstvo novembra 2019. Tekme se je udeležilo 52 slovenskih klubov,  s 429 tekmovalci, ki so opravili 489 nastopov. Kot običajno se je začelo z nastopi v katah, kar je za nas pomenilo sočasni nastop štirih naših tekmovalcev hkrati na treh tatamijih.

Zelo dobro je nastopila Tajda MAVSAR saj je ob svojem prvem nastopu v višji kategoriji med deklicami s štirimi zaporednimi zmagami prišla do finala. Kot velevajo pravila te kategorije je prvič v vsaki seriji tekmovala z drugo kato. Ker je »močnejše« kate »porabila« na začetku, ji je za finale ostala šibkejša kata Heian shodan in žal izgubila. Vseeno čestitke za odlično 2. mesto.

Na sosednjem tatamiju je med malčicami dobro začela Gaja HRIBAR, edina med našimi tekmovalci, ki tekmuje v katah in borbah. Za razliko od prve pokalne tekme, ko je zmagala, je tokrat za eno zastavico izgubila vstop v boj za medalje in osvojila 5. mesto. Vseeno ostaja v ožjem izboru za končno zmago za Pokal Slovenije. Dober nastop pa si obeta tudi na bližajočem Balkanskem prvenstvu v karateju za otroke v Banja Luki.

Med malčki sta izredno težko nalogo imela Jakob KURAJ in Lovro MIKŠA. Oba sta v prvem nastopu naletela na končna finalista. Kljub zelo dobremu prikazu kat sta žal izgubila, a se prebila v repasaž. Lovro je najprej popravni izpit z zmago izkoristil, a v naslednjem dvoboju sta oba z Jakobom žal zaključila tekmovanje.

Kot zadnji kataš je na tatami stopil najmlajši Tadej MAVSAR, za katerega je bila to prva pokalna tekma in prva tako množično obiskana. Med 12 tekmovalci je gladko zmagal v prvem krogu. V drugem krogu pa je bil za las izločen iz boja za medalje. Vseeno čestitke za končno 7. mesto, priložnosti bo še ogromno, namen s pridobitvijo izkušenj pa je bil dosežen.

Sledil je nastop v borbah, kjer smo zelo pogrešali našo najizkušenejšo Lauro Potisk, ki se je na tekmi WKF YOUTH LEAGUE na Cipru žal poškodovala. Vseeno je s krajšim obiskom na tekmi prišla bodriti  svoje prijatelje. Pričela je že ogreta najmlajša borbašica malčica Gaja HRIBAR, ki je klonila komaj v finalu. Pravtako sta bili uspešni mlajši kadetinji Tara ŠKRABLIN in Tinkara KRUMPAK, saj sta obe dosegli 3. mesto. V izredno težki konkurenci žal nista vidnega uspeha dosegla Nejc KUNŠTEK in Mitja KURAJ, a sta z dobrimi borbami pustila dober vtis.  Na koncu se je v boj podal naš drugi udeleženec Balkanskega prvenstva Jakob ŽUMER in med mlajšimi kadeti dosegel odlično 3. mesto.

Vsi so se borili po najboljših močeh in pridobili dragocene nove izkušnje.

Tekmovalce so na tekmi vodili trenerji Srečko Boršič, Gregorr Hribarr in Patrik Škrablin.

V BOHINJU OSVOJILI 2 ZLATI IN 2 BRONASTI MEDALJI

Dne 13.4.2019 je v Bohinju potekal tradicionalni karate turnir »KATANA CUP 2019-BOHINJ OPEN«. Letos se ga je udeležilo 184 tekmovalcev iz 35 klubov ter iz 5 držav.

Karate klub Rogaška Slatina je v boj poslal bratsko sestrsko navezo, Tadeja in Tajdo Mavsar. Oba sta bila prijavljena v dve kategoriji.

Najprej je na tatami stopila Tajda v kategoriji »kata malčice 8-6 KYU«, v kateri je lani osvojila 3. mesto. Leto treninga in izkušenj sta ji letos tlakovali pot do finala in tudi do končne zmage. Takoj po podelitvi je Tajda nadaljevala v kategoriji »kata malčice OPEN«. Tudi tukaj je uspešno vrstila nastope do polfinala, ko ji je letošnja udeleženka Balkanskih iger preprečila vstop v finale. V repasažu je bila uspešna in tako zlati medalji dodala še bronasto. V vseh nastopih je izvajala zadnjo šolsko kato »Heian godan«.

Sledili so drugi nastopi, Tadejeve kategorije pa organizatorji kar niso poklicali za nastop. Bil je že v skrbeh, da ni kje zamudil nastope, a uro in pol po začetku so ga le poklicali v kategoriji »kata najmlajši 8 KYU« v kateri je gladko dosegel 1. mesto. Sledila je kategorija »kata najmlajši OPEN« in tam se je pomeril z za glavo višjimi in tudi do 2 leti starejšimi od sebe. Ni se prestrašil, dodatno motivacijo mu je predstavljal tudi željeni pokal za prvo mesto. Kato »taikyoku shodan« je sicer izvedel zelo dobro, a je izkušenejši Prekmurec solidno izvedel močnejšo kato in Tadeja poslal v repasaž. Čeprav pokala ni več mogel osvojiti se je vseeno zbral in z zmago dosegel končno 3. mesto.

Čeprav Tajda in Tadej nista osvojila željenih pokalov (podeljevali so jih le v OPEN kategorijah) sta bila vsak z zlatom in bronom zelo zadovoljna. Oba, predvsem pa mladi Tadej, sta pridobila nove izkušnje, ki jima bodo prav prišle na naslednjih tekmah.

Osvojili 9 medalj plus pokal na tekmi v Žalcu

V Žalcu je v soboto 30.3.2019 potekal  že 17. Pokal Žalca, katerega se je tradicionalno udeležil tudi Karate klub Rogaška Slatina. Tokrat je ekipa štela 8 tekmovalcev, vseh na tekmi pa je bilo 216.

Vsak izkušen tekmovalec se ene tekme spomni kot svoje prve in tokrat je ta bila za še ne šestletnega TADEJA MAVSAR. Pretekle dneve je navdušeno spraševal, kdaj že bo tekma in da se bo potrudil.Vseeno sta ga velikost dvorane in ves direndaj malo zmotila, zato je bil zelo zadržan. Kljub temu ni zatajil, v obeh kategorijah, v katerih je tekmoval (»kata najmlajši« in »kata najmlajši 8-6 KYU«)  si je priboril bronasti medalji. Imel je tudi priložnost, da se je neposredno  pomeril z aktualnim državnim prvakom. Dvoboj je seveda izgubil, a izkušnja šteje.

V kategoriji »kata malčice 8-6 KYU«  je z nastopom  nadaljevala TAJDA MAVSAR. V prvem krogu je gladko zmagala, v drugem pa naletela na večno rivalko iz Ljutomera ter tesno izgubila. V repasažu je pritisnila na plin ter si, tako kot lani, priborila 3. mesto.

Naslednji kataš je bil JAKOB KURAJ, ki se je v kategoriji »kata malčki« odločno podal v boj, vendar je žal nasprotnik bil premočan. Potisnil ga je v repasaž, ki pa žal tudi ni prinesel uspeha. Končal je na mestu tik pod medaljami.

Kataške nastope je zaključila ALJA KUTIJA v atraktivni kategoriji »kata kadetinje«. Vse tekmovalke so izvajale mojstrske kate, a na srečo, jih je Alja, po mnenju sodnikov, najbolje in to ji je prineslo 1. mesto.

Po krajšem premoru so se pričele kategorije borb.  Prvi je na tatami stopil MITJA KURAJ in v kategoriji »kumite dečki – 45« klonil šele v finalu ter dosegel odlično 2. mesto.

Kar v dveh kategorijah se je pomeril NEJC KUNŠTEK. V prvi »kumite ml. kadeti -55 kg« je nasprotnike premagoval  do finala, kjer se ni ustavil in zmagal tudi tam ter dosegel 1. mesto. Mogoče mu je to pobralo preveč energije, saj je v  kategoriji »kumite kadeti -57 kg«  po gladki zmagi v 1. krogu žal pristal v repasažu, ki pa ga žal ni dobil. Končal je tik pod stopničkami.

Moške nastope je zaključil JAKOB ŽUMER v kategoriji »kumite ml. kadeti +55 kg«. Kot vedno je imel jasen cilj pred sabo in z zmago v treh zaporednih borbah  ga je v celoti izpolnil ter dosegel 1. mesto.

Sledila je poslastica dneva in sicer nastop naše najboljše tekmovalke LAURE POTISK v kategoriji »kumite mladinke -59 kg«. Zopet je bila nepopustljiva in odločna ter si že kot mnogokrat priborila 1. mesto.  Dodatno se je pomerila še v prestižni kategoriji »članice open« ter za namenček zmagala tudi tam. Da pa je bil  uspeh popoln jo je organizator s prelepim pokalom nagradil še kot najboljšo karateistko tekme.

Tako je 8 članov našega kluba osvojilo 9 medalj plus pokal. Na tekmi jih je strokovno usmerjal  glavni trener Srečko Boršič.

 

MOJ KLUB – 40 let – MOJE ŽIVLJENJE

 

 

 

 

 

 

 

Velik uspeh na 1. Pokalni tekmi v Celju

Karate zveza Slovenije letno organizira 3 pokalne tekme, ki so tudi kvalifikacije za državno prvenstvo proti koncu leta. Dne 23.3.2019 je v Celju  potekala 1. Pokalna tekma, katere se je udeležilo  438 tekmovalcev iz 51 klubov. Karate klub Rogaška Slatina je zastopalo 9 tekmovalcev.

V odsotnosti naših najmlajših članov je prvi nastop imela Gaja Hribar v kategoriji »kata malčice«, v kateri je lani za las izgubila skupno zmago na pokalnih tekmah. Tokrat je suvereno pometla s konkurenco, saj je v petih dvobojih neposredno premagala tudi lanski državni in pokalni prvakinji ter viceprvakinji. Da je bil dan skoraj popoln je Gaja kasneje v kategoriji »kumite malčice -35 kg« dosegla še 2. mesto v športni borbi.

Preostala dva »kataša« Jakob Kuraj in Alja Kutija sta žal že v prvem oz. drugem krogu naletela na premočne nasprotnike in se žal nista vmešala v zaključne boje. Vsekakor pa sta pokazala napredek in dober pristop.

Z nastopi v borbah  je nadaljevala Tinkara Krumpak v kategoriji »kumite ml. kadetinje -40 kg« in dosegla odlično 2. mesto. Takoj  zatem je k uspehu kluba doprinesla še Tara Škrablin v kategoriji »«kumite ml. kadetinje -45 kg«, pravtako z 2. mestom. V naslednjem nastopu Mitje Kuraja v kategoriji »kumite ml. kadeti -45 kg« se žal ni izšlo po željah. Izredno težko delo je imel tudi Nejc Kunštek v kategoriji »kumite kadeti -57 kg«, a je s 6. mestom vseeno iztržil eno točko v seštevku pokala.

Sledil je še nastop naših reprezentantov. Izkušena šampionka Laura Potisk je v kategoriji »kumite mladinke -59 kg« z lahkoto prišla do zmage. V kategoriji »kumite ml. kadeti +55 kg« pa je mladi Jakob Žumer z izrednim borbenim pristopom z zmago  razveselil  sebe in svoje navijače.

Karate klub Rogaška Slatina je tako osvojil 3 zlate in 3 srebrne medalje, kar je bilo na lestvici 51 klubov dovolj za 7. mesto. To nam daje veliko vzpodbudo za naslednje tekme, ko bo ekipa še močnejša. Tekmovalce sta na tekmi strokovno usmerjala trenerja Srečko Boršič in Gregorr Hribarr.

MOJ KLUB – 40 let – MOJE ŽIVLJENJE

 

Zelo uspešni v Velenju na »14. pokalu Nestla Žganka«

V nedeljo 24.2.2019 se je sedem »samurajev«, tekmovalcev Karate kluba Rogaška Slatina, udeležilo mednarodnega turnirja »14. Pokal Nestla Žganka« v Velenju. Čeprav smo tokrat nastopali brez obeh aktualnih športnikov Rogaške Slatine za leto 2018, smo bili zelo uspešni, saj smo s šestimi osvojenimi medaljami, med 50-timi klubi, pristali na odličnem 10-tem mestu.

Kot običajno se je tekmovanje pričelo s katami v najmlajših kategorijah. Tukaj ima naš klub dve že izkušeni 9-letni  tekmovalki, ki sta upravičili prihod na tekmo. Tekmovanje je v kategoriji »malčice 8-9 let (8-6 KYU)« odprla Tajda Mavsar in se z dvema zaporednima zmagama 5-0 uvrstila v polfinale. Tam je naletela na razpoloženo Ljutomerčanko in tesno izgubila. Vseeno si je priborila repasaž za 3. mesto in ga po zmagi nad Avstrijko tudi osvojila. Še bolj razburljivo dogajanje je sledilo z nastopi šampionke Gaje Hribar v dveh kategorijah sočasno. Poleg svoje kategorije »malčice 8-9 let« je namreč prvič tekmovala tudi v kategoriji »deklice 10-11 let (8-4 KYU)«. Gaja je suvereno premagala vse nasprotnice na obeh tatamijih do polfinala.  Manjši padec koncentracije je povzročil napako, ki je Gaji preprečil nastop v obeh finalih. V nadaljevanju je pokazala iz kakšnega testa, se hitro zbrala ter osvojila 3. mesto v svoji kategoriji ter odlično 1. mesto v starejši kategoriji.

Po krajšem premoru je z nastopi nadaljevala naša prva borbašica Tinkara Krumpak. Pogumno se podala v boj in hitro povedla. V zaključku prve borbe s kasnejšo finalistko, je žal izgubila z minimalno razliko ene točke. Nadaljevala je v repasažu, kjer pa ji medalja tokrat ni bila namenjena in je osvojila končno 5-6 mesto.

V elitni kategoriji »kata kadetinje« je vse svoje znanje pokazala Alja Kutija. S spominom na lansko  leto, ko je ta turnir osvojila, je gladko premagala prvo nasprotnico. S tem ji je usoda v naslednjem krogu namenila državno prvakinjo in udeleženko evropskega prvenstva. Seveda se ni predala, pogumno je izvedla mojstrsko kato, vendar ji tokrat finale ni bil usojen.  Kljub temu se je v repasažu borila za bronasto medaljo, a je bila Italijanka žal premočna.

Naše nastope so zaključili  trije borbaši. V kategoriji »kumite 14-15 let – 70 kg« je navdušil  Nik Colnarič, saj je premagal vse nasprotnike in osvojil 1. mesto. Da ne bi zaostajal za klubskim prijateljem je enako uspešne nastope v kategoriji »kumite 12-13 let + 55 kg« ponovil tudi Jakob Žumer. S tem je tudi dokazal, da mu mesto  v reprezentanci za nastop na Balkanskem prvenstvu ni bilo podarjeno.

Naše uspešne nastope je zaključil Nejc Kunštek, ki je imel v ognju 2 železi, saj je tekmoval v dveh kategorijah in sicer »kumite 12-13 let  -55 kg« in »kumite 14-15 let  -57 kg«. Po željah se mu je izšlo  prvi kategoriji, kjer je dosegel 2. mesto. V drugi kategoriji se je po borbi v repasažu moral zadovoljiti s 5-6 mestom.

 

Naše tekmovalce sta na tekmi strokovno usmerjala trenerja Srečko Boršič in Gregorr Hribarr.

Državno prvenstvo za člane v Črnomlju

Dne 23.2.2019 smo se udeležili “Državnega prvenstva za članice in člane” v Črnomlju.
Dosegli smo :
- Patrik Škrablin 2.mesto (kumite člani – 84 kg)
- Tim Zupanec 3. mesto (kumite člani -75 kg)
- Jernej Koritnik 7. – 9. Mesto (kumite člani -75 kg)

Spremljevalec in trener na tekmi: Aleksandra Plavčak

Laura in Timotej sedma na Evropskem mladinskem prvenstvu!

Od 8. do 10.2.2019 je v Aalborgu na Danskem potekalo 46. Evropsko mladinsko prvenstvo v karateju. V letu pred prvim nastopom karateistov na olimpijskih igrah se ga je udeležilo 1092 tekmovalk in tekmovalcev iz 51 držav, kar je največ do sedaj.

Pod okriljem Karate zveze Slovenije se je prvenstva udeležilo 19 reprezentantov Slovenije, med njimi Laura Potisk in Timotej Jordan iz Karate kluba Rogaška Slatina.

Reprezentante so na tekmovanju vodili  predsednik Karate zveze Slovenije g. Borut Strojin in reprezentančni trenerji.

Najboljši rezultat prvega dne (8.2.2019)  je uspel TIMOTEJU JORDANU v kategoriji »Kumite kadeti +70kg«. V uvodnem kolu je bil prost, v drugem pa je premagal predstavnika Belorusije Vaukarezau Mikita (1:0). V četrtfinalu je bil od njega močnejši reprezentant Kosova Gashi Melos (1:6), ki se je uvrstil v finale ter tako omogočil Timoteju repasaž. V uvodnem kolu repasaža je po napeti borbi moral priznati premoč hrvaškemu predstavniku (Cipric Luka Stefano), ki je dvoboj ob neodločenem rezultatu 1:1 dobil zaradi dosežene prve točke.

Najboljši rezultat drugega dne (9.2.2019) je uspel LAURI POTISK v kategoriji »Kumite mladinke -59kg«. V uvodnem kolu je bila prosta, v drugem  je z minimalno razliko premagala predstavnico Danske Aakermann Sarah (1:0). V tretjem krogu je bila Laura močnejša od reprezentantke Portugalske Ferreira Daniele (2:0). Boj za medalje pa je Lauri preprečila kasneje srebrna Oudenaarden Van Melissa iz Nizozemske, ob rezultatu 1:1 in po sodniški odločitvi.

Sedmo mesto v evropskem merilu je izreden uspeh, zato čestitke vodstvu Karate klubu Rogaška Slatina, strokovnim delavcem  in mentorju kluba na strokovnem področju g. Miranu Škerlu.

Za Lauro in Timoteja predstavlja ta rezultat piko na i, po vseh medaljah na turnirjih,  prejetih nagradah  v okviru Karate zveze Slovenije (Karateist leta 2018) in Občine Rogaška Slatina (Športnik leta 2018).

 

MOJ KLUB – 40 let – MOJE ŽIVLJENJE !

 

Rezultati Timotejeve kategorije:

https://www.sportdata.org/wkf/set-online/popup_mitschrift_main.php?popup_action=mitschriftcatxml&catid=9&verid=253

Rezultati Laurine kategorije:

https://www.sportdata.org/wkf/set-online/popup_mitschrift_main.php?popup_action=mitschriftcatxml&catid=20&verid=253

 

3. kolo medobčinskega otroškega tekmovanja-Podčetrtek

Dne 2.2.2019 se je 12 tekmovalcev Karate kluba Rogaška Slatina udeležilo 3. kola medobčinskega otroškega tekmovanja v večnamenski dvorani v Podčetrtku. Tekmovanje je organiziral Karate klub Kozjansko in Obsotelje. Vsi tekmovalci so se dobro borili in vrnili smo se z naslednjimi medaljami:

- Lovro Mikša, KATA, 1. mesto (do 8 let – beli pasovi)

- Tajda Mavsar, KATA, 1. mesto (8, 9 let – beli pasovi)

- Dejan Skale, KATA, 1. mesto (12,13 let – rumeni pasovi)

- Alja Kutija, KATA, 1. mesto (14-18 let -  absolutno)

- Tadej Mavsar, KATA, 2. mesto (do 8 let – beli pasovi)

- Nik Golež, KATA, 3. mesto (12,13 let – rumeni pasovi)

- Nuša Vipotnik, KATA, 3. mesto (12, 13 let – beli, rumeni pasovi)

- Neža Ramšak, KATA, 3. mesto (12, 13 let – beli, rumeni pasovi)

- Tara Škrablin, BORBA, 3. mesto (12, 13 let  -47 kg)

V katah so tekmovali še Aleš Gabrijel Lisec, Jan Strniša in Ema Brečko, a jim je kljub dobremu nastopu zmanjkalo malo sreče do medalje.

Tekmovalce, med njimi so nekateri bili prvič na tekmi izven lastne dvorane, je strokovno usmerjala Aleksandra Plavčak.

Laura in Timotej “Športnika leta 2018 občine Rogaška Slatina”

V polni dvorani Kulturnega centra je Športna zveza Rogaška Slatina dne 1.2.2019  podelila nagrade za izstopajoče športne dosežke na področju športa v občini Rogaška Slatina.

Veliko nagrad je bil deležen tudi naš Karate klub Rogaška Slatina. Športnica leta je  postala Laura Potisk, športnik leta pa je postal Timotej Jordan. Oba se kot aktualna državna prvaka v svojih kategorijah, v torek odpravljata na Evropsko prvenstvo na Dansko in jima želimo veliko uspeha.

Med mladimi perspektivnimi športniki sta priznanji prejela člana Karate kluba Rogaška Slatina  Alja Kutija in Nejc Kunštek.

Med zaslužnimi športnimi delavci je priznanje prejela dolgoletna trenerka v našem klubu Aleksandra Plavčak.

Karate klub Rogaška Slatina vsem iskreno čestita in jim želi veliko uspehov na nadaljnji športni poti.